Back to Blogs
Blog Img

De 5 grootste trends die de toekomst van de gezondheidszorg vormgeven

​In een recent Kelly-webinar verkent prof. Dr. Koen Kas een toekomst waarin ziekenzorg gezondheidszorg is geworden, met de vraag:

"Kunnen wij een wereld bouwen waarin gezondheid standaard is?"

Deze diepgaande blik op de toekomst van de gezondheidszorg onderzoekt enkele van de grootste innovaties in de huidige industrie, waarbij wij vragen wat deze veranderingen betekenen voor de manieren waarop wij denken over gezondheid en welzijn en toegang krijgen tot medische diensten en evoluerende praktijken in de hele sector.


Koen Kas - Webinar The Future of Sickcare is Healthcare

Het is een fascinerend perspectief, niet alleen naar de buitengewone technische innovatie die momenteel plaatsvindt, maar ook naar veranderingen in houding - van behandeling gestuurde filosofieën naar een focus op preventie en algemeen welzijn.

Je kunt het webinar volgen op ons YouTube-kanaal (geweldig om naar te kijken tijdens bijvoorbeeld een lunchpauze) en we hebben hieronder 5 van de grootste trends verzameld die Koen bespreekt.

1. Genomics helpt bij het bepalen van toekomstige gezondheid

Genetisch testen en DNA-analyse waren vroeger een ongelooflijk langdurig en kostbaar proces. Nu kan iedereen zijn genetisch profiel snel en tegen een relatief lage prijs laten analyseren. Dit wapent medische beroepen met meer informatie over hun patiënten dan ooit tevoren - van inzicht in hoe snel ze waarschijnlijk een bepaald medicijn zullen metaboliseren tot de kans op het ontwikkelen van bepaalde kankers, hartaandoeningen, Alzheimer en andere aandoeningen.

Dit zou kunnen betekenen dat mensen (waar mogelijk) preventieve levensstijlveranderingen kunnen aanbrengen en zelfs toegang kunnen krijgen tot behandelingen die zijn verfijnd om aan te sluiten bij hun genetisch profiel.

2. Slimme monitoren identificeren mogelijke gezondheidsproblemen

Hartslag- en stappentellers zijn niets nieuws - velen van ons dragen elke dag een smartwatch. Maar deze technologie evolueert voortdurend en biedt unieke inzichten in onze gezondheid. Sommige zijn gericht op risicogroepen, zoals sensoren die uitdroging bij oudere mensen meten en hen ertoe aanzetten water te drinken via een speciaal ontworpen 3D-geprinte fles, of slimme pillen die een patiënt of verzorger kunnen waarschuwen wanneer een dosis is gemist. Andere voorbeelden zijn draagbare vruchtbaarheidstechnologieën en draadloze bloeddruk- en temperatuurmeters die informatie doorgeven aan een app of zorgverlener.

3. Patiëntervaring is alles

Om gezondere gemeenschappen te creëren, helpen medische zorgverleners patiënten actief betrokken te zijn bij hun eigen gezondheid. Dit kan een uitdaging zijn als procedures pijnlijk of invasief zijn of als een groep traditioneel medische ondersteuning heeft vermeden.

Een Amerikaanse kliniek pakte een vindingrijke benadering van dit probleem aan: ze veranderden het ontwerp van hun prostaatkliniek om meer als een sportclub te voelen dan als een dokterspraktijk om de betrokkenheid bij mannelijke patiënten te verbeteren. Terwijl technologische vooruitgang, zoals een pil die beelden kan maken van de darm wanneer deze door het lichaam gaat en een invasieve colonoscopie kan vermijden, een deel van de angst wegneemt bij medische testen. Zelfs kleine veranderingen kunnen een groot verschil maken; technologie die gebruik maakt van nabij-infrarood licht om aders te identificeren, kan leiden tot kortere en minder pijnlijke bloedtesten.

4. Hightech ontmoet het alledaagse

Naarmate technologie meer ingebakken raakt in ons leven, wordt het onzichtbaarder en dit kan betekenen dat wij onze gezondheid in de gaten houden en fitheid en welzijn intuïtief bevorderen.

In China heeft Nestlé een app uitgebracht waarmee gebruikers foto's van hun maaltijden konden maken en gepersonaliseerde vitamine-aanbevelingen konden doen op basis van hun inhoud. Hoewel wearables altijd in ontwikkeling zijn, zijn slimme bh's een voorbeeld van deze trend, die dragers op de hoogte brengen van veranderingen die kunnen wijzen op borstkanker in een vroeg stadium.

5. Een goede gezondheid wordt gestimuleerd

Sommige bedrijven en gemeenschappen gaan verder in hun missie om de algehele gezondheid te verbeteren door tastbare prikkels toe te voegen aan sporten of aan het lijden van een gezonde levensstijl.

De squat-to-ride-machine, geïntroduceerd in Moskou als onderdeel van de Olympische Winterspelen in Sochi, zag pendelaars 30 squats uitvoeren voor een gratis ritje in de metro. Wat misschien een marketingtruc lijkt, wordt geleidelijk onderdeel van het dagelijks leven. Sommige banken hebben op fitness gebaseerde accounts vrijgegeven die hogere rentetarieven bieden wanneer klanten een bepaald aantal stappen zetten, en een aantal levensverzekeraars koppelt de resultaten van fitnesstrackers aan lagere premies.

Als je een beetje hightech aan je wellness routine wilt toevoegen, raadt Koen je aan om een kijkje te nemen op apps.healthskouts.com. Op deze website vindt u een lijst met gecertificeerde medische hulpmiddelen die uw gezondheid en conditie kunnen verbeteren. Vergeet niet om Koen's volledige lezing op ons YouTube-kanaalte bekijken of onze andere video's voor meer informatie over hoe wij life sciences talent en organisaties over de hele wereld ondersteunen.