Back to Blogs
Blog Img

Hoe blijf je flexibel en wendbaar tijdens een wereldwijde pandemie?

We bekijken de manieren waarop life sciences-organisaties een toekomstbestendige talentstrategie kunnen ontwikkelen.

2020 was het jaar waarin de wereld stopte. Omdat miljoenen mensen over de hele wereld te maken kregen met lockdowns en beperkingen en verlof, had de life sciences-industrie geen tijd om op adem te komen. Biowetenschappelijke organisaties over de hele wereld stapten in de frontlinie van Covid-19 en besteedden al snel hun middelen aan vaccinonderzoek, de productie van apparatuur en mogelijke behandelingen.

Dit bracht een aantal grote talentuitdagingen met zich mee. Van ervoor zorgen dat mensen veilig aan het werk konden gaan tot het vinden van extra ondersteuning naarmate de vraag met betrekking tot belangrijke gebieden toenam. En de pandemie is nog niet voorbij.

Hoe kunnen leiders ervoor zorgen dat hun personeel klaar is voor wat de toekomst zal brengen, aangezien de life sciences-gemeenschap nog steeds wordt geconfronteerd met een van de grootste uitdagingen in haar geschiedenis?

Wij geloven dat flexibiliteit en wendbaarheid de kern vormen van elke succesvolle talentstrategie op het gebied van life sciences. Hieronder bekijken wij enkele manieren waarop u flexibiliteit en wendbaarheid in uw aanpak kunt integreren.

Duurzaamheid versus duurzame flexibiliteit

Het vermogen om zich aan te passen aan veranderingen is nog nooit zo belangrijk geweest. U moet uw personeel in staat stellen om samen te werken, bij te scholen, nieuwe ideeën te verkennen en snel en effectief op veranderingen te reageren.

Door veerkracht en positieve verandering in elk onderdeel van uw organisatie te tonen, kunt u ervoor zorgen dat u (en uw mensen) overal op voorbereid zijn.

Verbinding en samenwerking

Innovatie en het delen van informatie kunnen life sciences-organisaties helpen om nieuwe perspectieven te krijgen met betrekking tot complexe problemen.

Vanuit een talentperspectief kan openstaan voor de rijkdom aan talent in de menselijke cloud en het ondersteunen van mensen die verschillende werkervaringen hebben opgedaan, helpen bij het ontwikkelen van flexibele nieuwe manieren van denken en werken.

Mens zijn

Omdat wij steeds meer op technologie vertrouwen, vergeten wij gemakkelijk dat mensen de kern vormen van de levenswetenschappen. Door werkervaringen te personaliseren, personeel bij te scholen en waarde gedreven personeelsbeheer te ontwikkelen, kunt u sterkere mensgerichte processen creëren die uw organisatie helpen snel te reageren op nieuwe uitdagingen.

Meer weten over flexibiliteit en wendbaarheid in talentmanagement? Onze spotlight-serie richt zich op de grootste problemen die de levenswetenschappen vandaag de dag beïnvloeden. Bekijk onze spotlight, Embracing Agility and Flexibility in an Uncertain World, om aan de slag te gaan!